Φίλε επισκέπτη του ιστολογίου μου, καλώς ήρθες!
Είχα ένα ιστολόγιο από τον Ιούνιο 2007 στο pathfinder με διεύθυνση math-telos-agras.pblogs.gr (Δείτε το διαδικτυακό αρχείο εδώ). Το pathfinder δεν ήταν μια παγκόσμια υπηρεσία φιλοξενίας ιστολογίων, όπως το blogspot, αλλά προερχόταν από την Ελλάδα και αυτό ήταν που με έκανε να συντηρώ εκεί το ιστολόγιό μου.
Από τις 10 Απριλίου 2018, η φιλοξενία ιστολογίων στο
pathfinder σταμάτησε κι έτσι –διαδικτυακός πρόσφυγας πια- αναγκάστηκα να αναζητήσω τη «στέγασή» μου στο blogspot, όπου είχα φτιάξει τον Φεβρουάριο 2008 ένα δοκιμαστικό ιστολόγιο που κρατούσα εν υπνώσει. Το ιστολόγιο στο οποίο αναφέρομαι βρίσκεται εδώ: https://agras1907.blogspot.gr/
Φιλοδοξώ σ' αυτές τις σελίδες να αναδημοσιεύσω προβληματισμούς και απόψεις που με βρίσκουν σύμφωνο ή έχω να διατυπώσω ενστάσεις. Δεσμεύομαι βεβαίως, να αναφέρω ΠΑΝΤΑ την πηγή. Βεβαίως, δεν θα λείπουν και αναρτήσεις με τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μου.

«Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του». (Σύνταγμα Άρ. 14 παρ. 1)

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Αυτό συνέβη στα Σπάτα! Ετσι, οι προσπάθειες της εθνικής μας αποδόμησης από φορείς του εθνομηδενισμού, έχουν σίγουρη την αποτυχία!



   Πριν από 98 χρόνια, στις 14 Μαΐου 1920, η Θράκη μας απελευθερώθηκε απ' τον Βουλγαρικό ζυγό και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Η Βουλγαρική κατοχή, κατέστρεψε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της θρακιώτικης κοινωνίας, σταμάτησε τον πολιτισμό, ερήμωσε την περιοχή, αφού 250.000 Έλληνες της Θράκης οδηγήθηκαν στην προσφυγιά και δεκάδες χιλιάδες σφαγιάσθηκαν.


   Η πολιτιστική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Σπάτων, τιμώντας την επέτειο των Ελευθερίων της Θράκης, εφορμούμενη και από το επίκαιρο θέμα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία και της Ελληνικής συνέχειας της Θράκης, υποστήριξε πολιτιστικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Άκρα Ελλάδας: Ιχνηλατώντας τη Θράκη».


   Η Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 έχει περάσει στο παρελθόν, όχι όμως και οι μνήμες που άφησε στην ψυχή μου. Αυτή την ημέρα, επισκέφθηκα το Μουσείο Οίνου στην Παλλήνη, για να παρακολουθήσω τα τεκταινόμενα της πρώτης ημέρας ενός διημέρου εκδηλώσεων που αφορούσε το εν λόγω πολιτιστικό πρόγραμμα. Είχα την πρόσκληση από την καλή συνάδελφο, Μαρία Τσακίρη, φιλόλογο στο 1ο Γυμνασίου Σπάτων. 


   Η Μαρία, με την επικουρία συνάδελφων της από άλλες ειδικότητες, «έστησε» ένα συγκινητικό ταξίδι γνώσης σε ότι αφορά τη Θράκη. Σ’ αυτή την προσπάθεια ενέταξε και μαθητές του σχολείου της, πετυχαίνοντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα. Η ανάμιξη λογικής, συναισθημάτων και αισθήσεων ήταν εμφανής.


   Θέλω να συγχαρώ τη Μαρία και τους λοιπούς συναδέλφους για την πρωτοβουλία τους, η οποία ενέπλεξε σε ένα παιχνίδι βιωματικής μάθησης και συνεπώς εδραίας γνώσης τους μαθητές που συμμετείχαν. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν ότι το ελληνικό σχολείο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί επιτυχώς, αναδεικνύοντας το ιστορικό παρελθόν των Ελλήνων και να λειτουργεί ως φάρος εθνικής αυτογνωσίας.  Οι προσπάθειες της εθνικής μας αποδόμησης από φορείς του εθνομηδενισμού, έχουν σίγουρη την αποτυχία, όταν συνάδελφοί μου με αυτοσεβασμό και εθνική αυτογνωσία, αισθάνονται υποχρεωμένοι να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τις γνώσεις τους για την πορεία του ελληνισμού.

   Η Ιστορία μας μοιάζει με βράχο που κουβαλάμε στην πλάτη μας. Στα κρίσιμα εθνικά μας σταυροδρόμια, τον ακουμπάμε στη γη, ανεβαίνουμε πάνω του και μόνον έτσι διακρίνουμε την μελλοντική μας  πορεία. 


   Μαρία, σ’ ευχαριστώ!

Σπύρος Κανελλόπουλος

Μαθηματικός


Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Δείτε σχετικούς συνδέσμους εδώ, εδώ και εδώ.  
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Από αριστερά: Κατερίνα Σκανδάλη (Αιρετός ΠΥΣΔΕ Αν. Αττικής και ΑΠΥΣΔΕ Αττικής), Μαρία Τσακίρη, Σπύρος Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βούλομαι, εκφράζομαι και έτσι υπάρχω!

Δημοφιλείς αναρτήσεις των τελευταίων 30 ημερών.

ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ