Φίλε επισκέπτη του ιστολογίου μου, καλώς ήρθες!
Είχα ένα ιστολόγιο από τον Ιούνιο 2007 στο pathfinder με διεύθυνση math-telos-agras.pblogs.gr (Δείτε το διαδικτυακό αρχείο εδώ). Το pathfinder δεν ήταν μια παγκόσμια υπηρεσία φιλοξενίας ιστολογίων, όπως το blogspot, αλλά προερχόταν από την Ελλάδα και αυτό ήταν που με έκανε να συντηρώ εκεί το ιστολόγιό μου.
Από τις 10 Απριλίου 2018, η φιλοξενία ιστολογίων στο
pathfinder σταμάτησε κι έτσι –διαδικτυακός πρόσφυγας πια- αναγκάστηκα να αναζητήσω τη «στέγασή» μου στο blogspot, όπου είχα φτιάξει τον Φεβρουάριο 2008 ένα δοκιμαστικό ιστολόγιο που κρατούσα εν υπνώσει. Το ιστολόγιο στο οποίο αναφέρομαι βρίσκεται εδώ: https://agras1907.blogspot.gr/
Φιλοδοξώ σ' αυτές τις σελίδες να αναδημοσιεύσω προβληματισμούς και απόψεις που με βρίσκουν σύμφωνο ή έχω να διατυπώσω ενστάσεις. Δεσμεύομαι βεβαίως, να αναφέρω ΠΑΝΤΑ την πηγή. Βεβαίως, δεν θα λείπουν και αναρτήσεις με τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μου.

«Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του». (Σύνταγμα Άρ. 14 παρ. 1)

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Στον ΟΑΣΕ η τρομοκράτηση των Βορειοηπειρωτών στο μνημόσυνα Κατσίφα και τις εκδηλώσεις μνήμης


Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ 2019 στην Βαρσοβία, πήρε μέρος στην 6η Εργασιακή Συνεδρία με θέμα: «Θεμελιώδεις Ελευθερίες - Δικαίωμα του συνέρχεσθε και συνεταιρίζεσθε».
Ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Δημήτριος Περδίκης στην παρέμβαση του ανέφερε ότι: «Τα τελευταία πέντε χρόνια το αλβανικό κράτος χρησιμοποιεί διάφορες μεθοδεύσεις με τις οποίες ασκεί ψυχολογική τρομοκρατία σε μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας τα οποία δραστηριοποιούνται για τα ανθρώπινα δικαιώματα της κοινότητας τους.

Συνήθως τα άτομα αυτά, κρατούνται από την αλβανική αστυνομία επί ώρες στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, χωρίς να τους δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η διέλευση τους».
Στην συνέχεια σημείωσε:  «Ειδικά όμως τον τελευταίο χρόνο, μετά την άδικη και αδικαιολόγητη δολοφονία του Έλληνα της Βορείου Ηπείρου Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες στις 28 Οκτωβρίου 2018, τα φαινόμενα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί.
Στις 8 Δεκεμβρίου 2018 οι αλβανικές αρχές απαγόρευσαν σε περίπου 200 Έλληνες πολίτες, ακόμα και σε άτομα που είναι παράλληλα και πολίτες της Αλβανίας, να εισέλθουν στην αλβανική επικράτεια, για να μην παραβρεθούν στο σαρανταήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Το μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Σταύρος Γκίνος, βρέθηκε  στα κρατητήρια των Αγίων Σαράντα για επτά ώρες για να δεχθεί διάφορες ερωτήσεις. Την ίδια ημέρα όμως οδηγήθηκε και στα κρατητήρια του Αργυροκάστρου με αποτέλεσμα να κρατηθεί άλλες οκτώ ώρες για να δεχθεί τις ίδιες ερωτήσεις.
Ανάλογη ταλαιπωρία δέχθηκαν εκείνη την ημέρα και πολλοί άλλοι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι κρατήθηκαν επί ώρες αδικαιολόγητα από την αλβανική αστυνομία για να μην μεταβούν στο μνημόσυνο του συμπατριώτη τους.
Παράλληλα η αλβανική αστυνομία έστησε μπλόκα κοντά στο χωριό Βουλιαράτες ελέγχοντας όλους όσους θα μετέβαιναν εκεί για να προσευχηθούν για τον αδικοχαμένο νέο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις Ελλήνων μειονοτικών, οι οποίοι, ύστερα από απειλές αλβανών αστυνομικών τις προηγούμενες ημέρες, δεν επιχείρησαν να μεταβούν στους Βουλιαράτες.
Η αλβανική αστυνομία επανέλαβε τις ίδιες τακτικές και στις 11 Μαΐου 2019, απαγορεύοντας σε δεκάδες Έλληνες πολίτες να παραβρεθούν στο εξάμηνο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Πουθενά σε δημοκρατική χώρα δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εμποδίζονται ή να τρομοκρατούνται άνθρωποι που θέλουν να παραβρεθούν σε μία θρησκευτική τελετή μνήμης».
Ακολούθως  ο κ. Περδίκης παρέθεσε:  «Στα αλβανικά αστυνομικά τμήματα έχουν οδηγηθεί επίσης αυτή την χρονιά, Έλληνες μειονοτικοί για να δεχθούν ερωτήσεις για την συμμετοχή τους σε ειρηνικές εκδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αποτέλεσμα είναι να εκφοβίζονται ώστε να μην συμμετάσχουν ξανά σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Το καλοκαίρι του 2019 επίσης, η αλβανική αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στην αλβανική επικράτεια σε Έλληνες πολίτες που είναι παντρεμένοι με γυναίκες από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, χωρίς να τους δοθούν εξηγήσεις.
Στο χωριό Κρανιά, δύο φορές, μία τον Δεκέμβριο του 2018 και μία τον Ιούλιο του 2019, καταστράφηκε από αλβανούς εθνικιστές το Μνημείο του Θύμιου Λώλη, ήρωα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, όπου γίνονταν εκδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Οι αλβανικές αρχές δεν προχώρησαν σε καμία σύλληψη, στέλνοντας το μήνυμα της ανοχής σε ενέργειες κατά της ειρηνικής έκφρασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΑΒΗ διεκόπη δύο φορές από την εκπρόσωπο της Αλβανίας, με τον ισχυρισμό ότι τα όσα ακουγόντουσαν ήταν εκτός θέματος. 
Ωστόσο η συντονίστρια της εργασιακής συνεδρίας δεν ενστερνίστηκε τις ενστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Καναδά, ο οποίος ζήτησε να μην γίνονται διακοπές από αντιπροσωπείες κρατών σε παρεμβάσεις φορέων, τονίζοντας ότι αν μία ομιλία είναι εκτός θέματος, αυτό θα το κρίνει ο συντονιστής.  
----------------------------------------------------------
Κατεβάστε ολόκληρο το κείμενο της ΚΑΒΗ,στην αγγλική, πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βούλομαι, εκφράζομαι και έτσι υπάρχω!

Δημοφιλείς αναρτήσεις των τελευταίων 30 ημερών.

ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ