Φίλε επισκέπτη του ιστολογίου μου, καλώς ήρθες!
Είχα ένα ιστολόγιο από τον Ιούνιο 2007 στο pathfinder με διεύθυνση http://math-telos-agras.pblogs.gr/. Το pathfinder δεν ήταν μια παγκόσμια υπηρεσία φιλοξενίας ιστολογίων, όπως το blogspot, αλλά προερχόταν από την Ελλάδα και αυτό ήταν που με έκανε να συντηρώ εκεί το ιστολόγιό μου.
Από τις 10 Απριλίου 2018, η φιλοξενία ιστολογίων στο
pathfinder σταμάτησε κι έτσι –διαδικτυακός πρόσφυγας πια- αναγκάστηκα να αναζητήσω τη «στέγασή» μου στο blogspot, όπου είχα φτιάξει τον Φεβρουάριο 2008 ένα δοκιμαστικό ιστολόγιο που κρατούσα εν υπνώσει. Το ιστολόγιο στο οποίο αναφέρομαι βρίσκεται εδώ: https://agras1907.blogspot.gr/
Φιλοδοξώ σ' αυτές τις σελίδες να αναδημοσιεύσω προβληματισμούς και απόψεις που με βρίσκουν σύμφωνο ή έχω να διατυπώσω ενστάσεις. Δεσμεύομαι βεβαίως, να αναφέρω ΠΑΝΤΑ την πηγή. Βεβαίως, δεν θα λείπουν και αναρτήσεις με τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μου.

«Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του». (Σύνταγμα Άρ. 14 παρ. 1)

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018

Δημ. Σπαθάρας: Ο υλικός Ιησούς ταυτίζεται με το ανάπτυγμα της προβολής ενός τετραδιάστατου υπερκύβου


 
 
   Δύο ήταν οι απόκρυφοι πόθοι του Salvador Dali, αγαπημένου ζωγράφου των θετικών επιστημών. Να απεικονίσει την τέταρτη διάσταση και να εκφράσει σε πίνακά του το μυστηριακό και μεταφυσικό χαρακτήρα του Ιησού Χρηστού. Και τους δυο πόθους του, τους πέτυχε το 1954 με το έργο του Corpus Hypercubus. Το πρωτότυπο σχήμα του σταυρού, έχει ουσιαστικές αναφορές στην τέταρτη διάσταση, που τόσο απασχολούσε τον Dali. Αλλά ας το δούμε αναλυτικότερα. 

    Στην Ευκλείδεια Γεωμετρία, αν αναπτύξουμε την επιφάνεια ενός κύβου, το σχήμα που θα δημιουργηθεί είναι ένας δισδιάστατος σταυρός που αποτελείται από 6 τετράγωνα. Ο κύβος έχει 6 δισδιάστατες έδρες, 12 μονοδιάστατες ακμές και 8 κορυφές μηδενικής διάστασης.
Όμοια, αν αναπτύξουμε την υπερεπιφάνεια ενός τετραδιάστατου, υπαρκτού μεν αλλά μη αισθητού υπερκύβου, το σχήμα που θα δημιουργηθεί είναι ένας τρισδιάστατος κυβιστικός σταυρός που αποτελείται από 8 κύβους.
 
   Ο υπερκύβος έχει 8 τρισδιάστατους κύβους, 24 δισδιάστατες έδρες, 32 μονοδιάστατες ακμές και 16 κορυφές μηδενικής διάστασης. Ο υπερκύβος δεν γίνεται αντιληπτός από τις ανθρώπινες αισθήσεις για το λόγο ότι είμαστε πλασμένοι έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε, μέσω των αισθήσεων, μόνο τις τρεις χωρικές διατάσεις και όχι την τέταρτη διάσταση. Ο υπερκύβος όμως είναι υπαρκτός και περιγράφεται από τα μαθηματικά. Επομένως η τέταρτη διάσταση γίνεται τελικά αντιληπτή μόνο μέσα από τη σκέψη και τη λογική. Ο Μεγάλος Ζωγράφος λοιπόν, επιθυμώντας να απεικονίσει σε πίνακά του την τέταρτη διάσταση, μας έδωσε τον κυβιστικό σταυρό που είναι το αισθητό ανάπτυγμα της υπερεπιφάνειας ενός τετραδιάστατου και μη αισθητού υπερκύβου. Έτσι, ο Ιησούς ταυτίζεται με τον κυβιστικό σταυρό. Με λίγα λόγια ο υλικός Ιησούς ταυτίζεται με το ανάπτυγμα της προβολής ενός τετραδιάστατου υπερκύβου. Η πραγματική του υπόσταση όμως, όπως και του υπερκύβου, είναι έξω από τη δυνατότητα των ανθρώπινων αισθήσεων.
 
 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: